Model Question Paper For Staff Nurse Exam For JPMER AIIMS DSSSB

NURSING EXAM TEST SERIES FOR AIIMS RUHS DSSSB ETC.

NURSING

CLICK HEARE FOR PREVIOUS QUESTIONS – 1 TO 25

26. A 20-year-old is admitted to the rehabilitation unit following a motorcycle accident. Which would be the appropriate method for measuring the client for crutches?
A. Measure five finger breadths under the axilla
B. Measure 3 inches under the axilla
C. Measure the client with the elbows flexed 10°
D. Measure the client with the crutches 20 inches from the side of the foot
Ans : Measure 3 inches under the axilla

27. The nurse is caring for the client following a cerebral vascular accident. Which portion of the brain is responsible for taste, smell, and hearing?
A. Occipital B. Frontal
C. Temporal  D. Parietal
Ans : Temporal

 28. Abnormal increase in the volume of urine
A. Oliguria B. Pyuria C. Polyuria D.               Glycosuria
Ans : Polyuria

29. The client is admitted to the unit after a motor vehicle accident with a temperature of 102° F rectally. The most likely explanations for the elevated temperature is that :
A. There was damage to the hypothalamus.
B. He has an infection from the abrasions to the head and face.
C. He will require a cooling blanket to decrease the temperature.
D. There was damage to the frontal lobe of the brain.
Ans : There was damage to the hypothalamus.

30. The client is admitted to the hospital in chronic renal failure. A diet low in protein is ordered. The rationale for a low- protein diet is :
A. Protein breaks down into blood urea nitrogen and other waste.
B. High protein increases the sodium and potassium levels.
C. A high-protein diet decreases albumin production.
D. A high-protein diet depletes calcium and phosphorous.
Ans : Protein breaks down into blood urea nitrogen and other waste.

31. The client who is admitted with thrombophlebitis has an order for heparin. The medication should be administered using a/an :
A. Buretrol                   B. Infusion controller
C. Intravenous filter               D. Three-way stop-cock
Ans : Infusion controller

 

32. The nurse is taking the blood pressure of the obese client. If the blood pressure cuff is too small, the results will be:
A. A false elevation. B. A blood pressure reading that is correct.
C. A false low reading             . D. A subnormal finding.
Ans : A false elevation.

33. Drugs that inhibit the cough reflex :
A. Bronchodilatior        B. Antitussives C. Anti-histamines D. Expectorant
Ans : Antitussives

34. A 4 year old male is admitted to the unit with nephrotis syndrom he is extremely edematous. To decrease the discomfort associated with scrotal edema, the nurse should :
A. Apply ice to the scrotuim
B. Elevate the scrotum on a small pillow
C. Apply heat to the abdominal area
D. Administer an analgesic
Ans : Elevate the scrotum on a small pillow

35. Method of organizing & delivering nursing care :
A. Nursing intervention B. Nursing process         C. Assessment D. Evaluation
Ans : Nursing process

36. The client with an abdominal aortic aneurysm is admitted in preparation for surgery. Which of the following should be reported to the doctor ?
A. A negative Babinski reflex C. An elevated white blood cell count
B. An abdominal bruit D. Pupils that are equal and reactive to light
Ans : An elevated white blood cell count

37. When caring for a child with wilm’s tumour the nurse should teach the parent
A. Restrict the recreational activities
B. Avoid abdominal palpation while bathing
C. Explain the condition of child
D. Explain about the common side effect of chemotherapy
Ans : Explain about the common side effect of chemotherapy

38. The physician has ordered atropine sulfate 0.4mg IM before surgery. The medication is supplied in 0.8mg per milliliter. The nurse should administer how many milliliters of the medication?
A. 0-25mL B. 0.5mL             C. l.OmL             D. 1.25mL
Ans : 0.5mL

39. .The doctor has ordered a patient-controlled analgesia (PCA) pump for the client with chronic pain. The client asks the nurse if he can become overdosed with pain medication using this machine. The nurse demonstrates understanding of the PCA if she states:
A. “The machine will administer only the amount that you need to control your pain without any action from you.”
B. “The machine has a locking device that prevents overdosing.”
C. “The machine will administer one large dose every 4 hours to relieve your pain.”
D. “The machine is set to deliver medication only if you need it.”
Ans : “The machine has a locking device that prevents overdosing.”

40. The doctor has ordered a Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) unit for the client with chronic back pain. The nurse teaching the client with a TENS unit should tell the client:
A. “You may be electrocuted if you use water with this unit.”
B. “Please report skin irritation to the doctor.”
C. “The unit may be used anywhere on the body without fear of adverse reactions.”
D. “A cream should be applied to the skin before applying the unit.”
Ans : “Please report skin irritation to the doctor.”

41. The nurse asked the client if he has an advance directive. The reason for asking the client this question is:
A. She is curious about his plans regarding funeral arrangements.
B. Much confusion can occur with the client’s family if he does not have an advanced directive.
C. An advanced directive allows the medical personnel to make decisions for the client.
D. An advanced directive allows active euthanasia To be carried out if the client is unable to care for himself.
Ans : Much confusion can occur with the client’s family if he does not have an advanced directive.

42. A client who has chosen to breastfeed tell the nurse that her nipples becamc very sore while she was breastfeeding her older child. Which measure will help her’to avoid soreness of,the nipples?
A. Feeding the baby during the first 48 hours after delivery’ ’
B. Breaking suction by placing a finger between the baby’s mouth and the breast when she terminates the fending
C. Applying hot, moist soaks to the breast severaLtimes per day
D. Wearing a support bra
Ans : Breaking suction by placing a finger between the baby’s mouth and the breast when she terminates the fending

43. The nurse is performing an assessment of an elderly client with a total hip repair. Based on this assessment, the nurse decides to medicate the client with an analgesict Which finding most likely prompted the nurse to decide to administer the analgesic ?
A. The client’s blood pressure is 130/86.    B. The client’s pupils are dilated.
C. The client is unable to concentrate.        D. The client grimaces during care.
Ans : The client grimaces during care
44. Expulsion of stomach content via the oesohagus and the month :-
A. Regurgitation    B. Vomiting
C. Elimination        D. Belching
Ans : Vomiting

45. An obstetrical client decides to have an epidural anesthetic to relieve pein during labor. Following administration of the anesthesia, the nurse should monitor the client for :
A. Seizures        B. Respiratory depression
C. Hematuria        D. Postural hypertension
Ans : Respiratory depression
46. The nurse is assessing the client admitted for possible oral cancer. The nurse identifies which of the following to be a late-occurring symptom of oral cancer ?
A. Warmth    B. Odor     C. Pain        D. Ulcer with flat edges
Ans : Pain

47. The nurse understands that the diagnosis of oral cancer is confirmed with:
A. Biopsy    B. Gram Stain     C. Oral culture    D. Oral washings for cytology
Ans : Biopsy

48. The nurse is caring for the patient following removal of a large posterior oral lesion. The priority nursing measure would be to:
A. Maintain a patent airway
B. Perform meticulous oral care every 2 hours
C. Ensure that the incisional area is kept as dry as possible
D. Assess the client frequently for pain
Ans : Maintain a patent airway

49. The registered nurse is conducting an in-service for colleagues on the subject of peptic ulcers. The nurse would be correct in identifying which of the following as a causative factor?
A. N.gonorrhea        B. H.influenza        C. H.pylori    D. E.coli
Ans : H.pylori 

50. The temperature of water for cold sponging ?
A. 50“F to 65°F             B. 65°F to  90°F           C. 85°F  to 100°F         D. 45°F  to  55°F 
 Ans :  65°F to  90°F

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: