Cardiovascular System

Blood MCQs – Question For Nursing Exam

Human blood cell MCQs with an answer

Human blood cell MCQs with an answer for nursing exams. it’s like the blood practice test. Multiple choice questions on Blood also MCQ on blood groups. here more than 40 blood MCQs for various exams. questions like-

  • Which is known as ‘River of Life’?
  • Blood circulation was discovered by
  • The total blood volume in an adult?
  • The pH value of Human blood? etc

MCQs 1. Which is known as ‘River of Life’?

A. CSF       
B. Blood
C. Water   
D. Serum

Answer: Blood

Human blood cell MCQs with an answer Multiple choice questions on Blood

MCQs 2. Blood circulation was discovered by?

A. Robert koch       
B. Robert Hooke
C. William Harvey   
D. Karl Landsteiner

Answer: William Harvey

MCQs 3. The total blood volume in an adult?

A. 3-4 liters     
B. 5-6 liters
C. 6-8 liters     
D. 7-9 liters

Answer: 5-6 Litres

MCQs 4. The pH value of Human blood?

A. 6.35-6.55   
B. 7.25-7.35
C. 7.35-7.45   
D. 7.45-7.55

Answer: 7.35-7.45

MCQs 5. The normal blood cholesterol level?

A. 60-100 mg/100 ml   
B. 120-200 mg/100 ml
C. 150-240 mg/100 ml   
D. 200-280 mg/10 ml

Answer: 150-240 mg/100 ml

MCQs 6. The fluid part of blood?

A. Lymph       
B. Saliva
C. Mucus   
D. Plasma

Answer: Plasma

MCQs 7. Plasma protein fibrinogen has an active role in?

A. Clotting of blood   
B. Protection
C. Lubrication       
D. Nutrition

Answer: Clotting of blood.

MCQs 8. Plasma protein globulins functions as?

A. Transportation
B. Antibodies
C. Maintain Electrolyte Balance
D. Balancing

Answer: Antibodies

MCQs 9. Plasma proteins maintain the blood pH?

A. Globulin               
B. Albumin
C. Gamma Globulin   
D. Fibrinogen

Answer: Albumin

MCQs 10. Biconcave discs shaped blood cell?

A. RBC   
B. WBC
C. TLC   
D. Platlets

Answer: RBC (Erythrocytes)

MCQs 11. Non nucleated blood cell?

A. RBC   
B. WBC
C. TLC   
D. DLC

Answer: RBC (Erythrocytes)

MCQs 12. Respiratory pigments present in RBC?

A. Globulin       
B. Albumin
C. Gamma Globulin   
D. Hemoglobin

Answer: Hemoglobin

MCQs 13. Red pigment present in RBC?

A. Globulin
B. Hemoglobin
C. Gamma Globulin
D. Albumin

Answer: Hemoglobin

MCQs 14. RBC produced in the?

A. Liver   
B. Spline
C. Bone Merrow   
D. Heart

Answer: Bone marrow

MCQs 15. Iron containing pigment of Hemoglobin?

A. Bile       
B. Heme
C. Globulin   
D. Albumin

Answer: Heme

MCQs 16. Protein containing pigment of Hemoglobin?

A. Bile       
B. Heme
C. Globulin   
D. Albumin

Answer: Globulin

MCQs 17. Graveyard of RBC?

A. Liver   
B. Kidney
C. Spleen   
D. Bone Merrow

Answer: Spleen

MCQs 18. Blood bank in the body?

A. Bone Merrow   
B. Liver
C. Kidney   
D. Spleen

Answer: Spleen

MCQs 19. Life span of RBC?

A. 60 Days   
B. 80 Days
C. 140 Days   
D. 120 Days

Answer: 120 Days Multiple choice questions on Blood

MCQs 20. Total count is measured by an instrument known as?

A. Sphygmomanometer
B. Haemocytometer
C. Haemoglobinometer
D. Barometer

Answer: Haemocytometer

MCQs 21. A decrease in RBC count is known as?

A. Erythremia   
B. Polycythemia
C. Anemia   
D. Leukemia

Answer: Anemia

MCQs 22. An increase in RBC count is known as?

A. Erythremia  
B. Polycythemia
C. Anemia   
D. Leukemia

Answer: Polycythemia

MCQs 23. A high concentration of bilirubin in the blood causes?

A. Liver cirrhosis   
B. Jaundice
C. Pancreatitis       
D. Cholelithiasis

Answer: Jaundice

MCQs 24. The disease resistant blood cell?

A. RBC       
B. WBC
C. Platelet   
D. Plasma

Answer: WBC (leucocytes)

MCQs 25. Which WBC is known as soldiers of the body?

A. Neutrophils
B. Basophils
C. Monocyts
D. Lymphocyts

Answer: Neutrophils

MCQs 26. Largest WBC? Blood MCQs

A. Lymphocyte
B. Eosinophil
C. Monocyte
D. Neutrophils

Answer: Monocyte

MCQs 27. Smallest WBC?

A. Lymphocyts
B. Eosinophil
C. Monocyts
D. Neutrophils

Answer: Lymphocytes

MCQs 28. Antibodies producing WBC?

A. Neutrophils   
B. Basophils
C. Monocyts   
D. Lymphocyts

Answer: Lymphocytes

MCQs 29. Life span of WBC?

A. 7-11 days   
B. 5-9 days
C. 10-15 days   
D. 15-25 days

Answer: 7-11 days

MCQs 30. Blood cell performs an important role in blood clotting?

A. RBC
B. WBC Multiple choice questions on Blood
C. Lymphocytes
D. Thrombocytes (Platelets)

Answer: Thrombocytes (Platelets)

MCQs 31.A blood clot in vessels is called?

A. Clot       
B. Thrombus
C. Embolus   
D. Aneurysm

Answer: Thrombus

MCQs 32. Anticoagulant present in Blood?

A. Enoxaparin   
B. Heparin
C. Warfarin   
D. Fondaparinux (Arixtra)

Answer: Heparin

MCQs 33. A hereditary bleeding disease?

A. Coagulopathy   
B. Haemophilia
C. Purpura   
D. Thrombocytopenia

Answer: Haemophilia

MCQs 34. Bleeder’s disease?

A. Menorrhagia   
B. Hematoma
C. Haemophilia   
D. Coagulopathy

Answer: Haemophilia Blood MCQs

MCQs 35. Christmas disease?

A. Hemophilia A
B. Hemophilia B
C. Bernard-Soulier syndrome
D. Factor VIII

Answer: Hemophilia B

MCQs 36. A type of Anemia with sickle shaped RBC?

A. hemolytic anemia
B. Aplastic anemia
C. Vitamin deficiency anemia
D. Sickle cell anemia

Answer: Sickle cell anemia

MCQs 37. Viscosity of Blood?

A. 3.5 to 4.4   
B. 5.5 to 6.5
C. 4.5 to 5.5   
D. 3.5 to 5.5

Answer: 4.5 to 5.5

MCQs 38. Instrument used to measure hemoglobin?

A. Sphygmomanometer   
B. Hemocytometer
C. Hemoglobinometer   
D. Barometer

Answer: Hemoglobinometer

MCQs 39. Who demonstrated blood groups?

A. Robert koch
B. Robert Hooke
C. William Harvey 
D. Karl Landsteiner

Answer: Karl Landsteiner

MCQs 40. Who demonstrated Rh factor?

A. Robert koch
B. Robert Hook
C. William Harvey
D. Karl Landsteiner

Answer: Karl Landsteiner

MCQs 41. Blood group which is called Universal donor?

A. A   
B. AB
C. B   
D. O

Answer: O

MCQs 42. Blood group which is called Universal recipient?

A. A   
B. AB
C. B   
D. O

Answer: AB

MCQs 43. Blood group is most common among the Asians?

A. A   
B. AB
C. B   
D. O

Answer: B

Read more questions related to blood Click Here

Thanks for reading. if you have any query please contact us. we answer your query as fast as we can.

In a mature Morgagnian cataract, the cortex is completely liquefied and the nucleus rotates freely within the lens.