NURSING EXAM TEST SERIES FOR AIIMS, RUHS, DSSSB, ESIC

TEST SERIES FOR AIIMS NURSING EXAM

We Know That Every Nursing Student who prepare himself for competitive nursing exam. He/she want To Download Previous Year Staff Nurse Grade II Recruitment QUESTIONS PAPERS PDF For Reading and prepare Questions For Competitive Nursing Exam. If You Have Prepare For Competitive Nursing Exam LIKE AIIMS PGIMER JIPMER DSSSB RAILWAY ESIC etc. and TEST SERIES FOR AIIMS NURSING EXAM aveleble here…


1. The nurse is ready to begin an exam on a 9-month-old infant. The child is sitting in his mother’s lap. Which should the nurse do first?
A. Check the Babinski reflex
B. Palpate the abdomen
C. Listen to the heart and lung sounds
D. Check tympanic membranes
Ans : Listen to the heart and lung sounds

TEST SERIES FOR AIIMS NURSING EXAM

2. In terms of cognitive development, a 2-year-old would be expected to :
A. Think abstractly
B. Understand conservation of matter
C. Use magical thinking
D. See things from the perspective of others
Ans : Use magical thinking

3. Which of the following best describes the language of a 24-month-old?
A. Doesn’t understand yes and no
B. Able to verbalize needs
C. Understands the meaning of words
D. Asks “why?” to most statements
Ans : Able to verbalize needs

4. Deficiency of sodium in the blood is termed as:-
A. Hypokalemia    B. Hyponatremia    C. Hypoglycaemia    D. Hypocalcacmia
Ans : Hyponatremia

5. A client who has been receiving urokinase has a large bloody bowel movement. Which action would be best lor the nurse to take immediately?
A. Administer vitamin K IM
B. Reduce the urokinase and administer heparin
C. Stop the urokinase
D. Stop the urokinase and call the doctor
Ans : Stop the urokinase and call the doctor

6. The client has a prescription for a calcium carbonate compound to neutralize stomach acid. The nurse should assess the client for :
A. Constipation         B. Hyperphosphatemia
C. Hypomagnesemia D. Diarrhea
Ans : Constipation

7. A client with a diagnosis of passive-aggressive personality disorder is seen at the local mental health clinic. A common characteristic of persons with passive-aggressive personality disorder is :
A. Superior intelligence         B. Underlying hostility
C. Dependence on others D. Ability to share feelings
Ans : Underlying hostility

8. The client is admitted for evaluation of aggressive behavior and diagnosed with antisocial personality disorder. A key part of the care of such clients is :
A. Sotting realistic limits

 

B. Encouraging the client to express remorse for behavior
C. Minimizing interactions with other clients
D. Encouraging the client to act out feelings of rage
Ans : Sotting realistic limits

9. Normal serum potassium level is :
A. 3.4 to 5.4 meq/L  B. 5.2 to 7.2 meq/L
C. 9 to 11 meq/L         D. 1.1 to 2 meq/L
Ans : 3.4 to 5.4 meq/L

10. An important intervention in monitoring the dietary compliance of a client with bulimia is :
A. Allowing the client privacy during mealtimes
B. Praising her for eating all her meal
C. Observing her for 1-2 hours after meals
D. Encouraging her to choose foods she likes and to eat in moderation
Ans : Observing her for 1-2 hours after meals

11. Assuming that all have achieved normal cognitive and emotional development, which of the following children is at greatest risk for accidental poisoning ?
A. A 6-month old B. A 4-year old
C. A 12-year old D. A 13 year old
Ans : A 4-year old

12. Which of the following examples reprcsents parallel play ?
A. Jenny and Tommy share their toys.
B. Jimmy plays with his car beside Mary, who is playing with her doll.
C. Kevin plays a game of Scrabble with Kathy and Sue.
D. Mary plays with a handheld game while sitting in her mother’s lap.
Ans : Jimmy plays with his car beside Mary, who is playing with her doll.
TEST SERIES FOR AIIMS NURSING EXAM

13. Major cataion of extra cellular fluid .-
A. Sodium     B. Potassium     C. Calcium     D. Chloride
Ans : Sodium

14. Heparin has been ordered for a client with pulmonary emboiis. Which statement, if made by the graduate nurse, indicates a lack of understanding of the medication?
A.  I will administer the medication 1-2 inches away from the umbilicus.
B.  I will administer the medication in the abdomen.
C.  I will check the PTT before administering the medication.
D. I will need to aspirate when I give Heparin.
Ans :   I will check the PTT before administering the medication.

15. Ihe nurse is caring for a client with peripheral vascular disease. To correctly assess the oxygen saturation level, the monitor may be placed on the:
A. Hip B. Ankle C. Earlobe D. Chin
Ans : Earlobe

16. While caring for a client with hypertension, the nurse notes the following vital signs : BP of 140/20, pulse 120, respirations 36, temperature 100.8F The nurse’s initial action should be to:
A. Call the doctor                 B. Recheck the vital signs
C. Obtain arterial blood gases D. Obtain an ECG
Ans : Call the doctor

17. The nurse is preparing a client with an axillo-popliteal bypass graft for discharge. The client should be taught to avoid:
A. Using a recliner to rest B. Resting in supine position
C. Sitting in a straight chair D. Sleeping in right sim’s position
Ans : Resting in supine position

18. Cloudy appearance of urine is due to the presence of : 
A. Uric acid B. Amorphous phosphate 
C. Pus D. Stone
Ans : Amorphous phosphate

19. The doctor has ordered antithrombolic stockings to be applied to the legs of the client with peripheral vascular disease. The nurse knows antithrombolic stockings should be applied:
A. Before rising in the morning         B. After bathing and applying powder
B. With the client in a standing position D. Before retiring in the evening
Ans : Before rising in the morning

20. The nurse has just received the shift report and is preparing to make rounds. Which client should be seen first?
A. The client with a history of a cerebral aneurysm with an oxygen saturation rate of 99% 
B. The client three days post-coronary artery bypass graft with a temperature of 100.2F
C. The client admitted 1 hour ago with shortness of breath
D. The client being prepared for discharge following a femoral popliteal bypass graft 
Ans : The client admitted 1 hour ago with shortness of breath
TEST SERIES FOR AIIMS NURSING EXAM

21. A client with a femoral popliteal bypass graft is assigned to a semiprivate room. The most suitable roommate for this client is the client with:
A. Hypothyroidism          B. Diabetic ulcers          C. Ulcerative colitis D. Pneumonia
Ans : Hypothyroidism

22. The nurse is teaching the client regarding use of sodium warfarin. Which statement made by the client would require further teaching?
A. I will have blood drawn every month.        B. l take aspirin for a headache.
C. I will assess my skin for a rash.                 D. I will use an electric razor to shave.
Ans : l take aspirin for a headache.

23. The client returns to the recovery room following repair of an abdominal aneurysm. Which finding would require further investigation?
A. Pedal pulses regular                         B. Blood pressure 108/50..
C. Urinary output 20ml. in the past hour D. Oxygen saturation 97%
Ans : Urinary output 20ml. in the past hour

24. The nurse is doing bowel and bladder retraining for the client with paraplegia. Which of the following is not a factor for the nurse to consider?
A. Diet pattern B. Mobility C. Fluid intake D. Sexual function
Ans : Sexual function

25. Turbidity of urine indicates :
A. Presence of mucus             B. Presence of pus
C. Presence of uric acid          D. Presence of bile
Ans : Presence of pus
Thanks for reading. if you have any query please comment below. we answer your query as fast as we can.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: