Pharmacist

Pharmacist, Question Paper CGHS Delhi 2018

Pharmacist, Question Paper CGHS Delhi 2018

English And Hindi

Q. 1. Fill in the blank space with the appropriate word phrase. I thanked her ______ her job offer but told her I was sorry I could not leave Delhi to take it up. Pharmacist, Question Paper

  1. With
  2. From
  3. To
  4. For

Ans 4. For CGHS Delhi Pharmacist 2018

2. Select the correct meaning of the underlined idiom-phrase I wanted to give my daughter a surprise party on her 25th birthday but my son let the cat out of the bag.

  1. be excited about something
  2. be kind to someone
  3. reveal a secret
  4. be helpful to someone

Ans. reveal a secret

3. Select the correct meaning of the underlined idiom/ phrase. It s a pity that she was crying over spilt milk because she had been forewarned to be careful about the matter. CGHS Delhi Pharmacist 2018

  1. mess up things due to bad planning and wrong action
  2. fail to meet expectations in spite of being told
  3. to drop things and feel sorry for your mistake
  4. to express regret about something that has happened in the past

Ans. 4. To express regret about something that has happened in the past

4. Pick out the word that is INCORRECTLY spelled.

  1. anthropology
  2. philosophy
  3. sociology
  4. sychology CGHS Delhi Pharmacist 2018

Ans. 4. sychology

5. Identify the synonym of the given word.
INSCRIBE

  1. Improve
  2. Inspire
  3. Engrave
  4. Instill

Ans. Engrave

6. Identify the ANTONYM of the given word.
TREACHEROUS

  1. International
  2. Trustworthy
  3. Fickle
  4. Powerless

Ans. Trustworthy

7. One part of the following sentence has an error. Spot the part that has an error. Pharmacist, Question Paper

Water resources are depleting fast/ and need to be saved,/ otherwise, the world will face/ severe water shortage by 2025.

  1. otherwise, the world will face
  2. severe water shortage by 2025.
  3. Water resources are depleting fast
  4. And needs to be saved.

Ans. And needs to be saved.

8. Choose the word that is correctly spelled.

  1. Atrosity
  2. Commitment
  3. Grammer CGHS Delhi Pharmacist 2018
  4. argument

Ans. argument

9. Fill in the blank with an appropriate word.

You have to wait for _______ daylight to start searching for the missing climbers.

  1. until
  2. since
  3. although
  4. when

Ans. until

10. What is the writer’s main concern in this passage?

  1. Whether the solution to tension can be provided by saints and religious leaders.
  2. why do people get angry when there are disagreements?
  3. Whether there is a way of handling stress so that people do not suffer due to it.

Ans. Whether there is a way of handling stress so that people do not suffer due to it.

11. According to the writer, in our lives, a big change from the past is that?

  1. we do not like meeting people.
  2. we get agitated easily for no reason.
  3. we do not have control over anger.
  4. we meet many people every day.

Ans. 4. we meet many people every day.

12. What effect does stress have on the wellbeing of a person?

  1. He begins to feel that no one is his friend.
  2. He becomes mentally and physically ill.
  3. He leams to manage his emotions
  4. He starts visiting saints

Ans. 2 He becomes mentally and physically ill.

13. In the sentence ‘we can reduce stress and anger and maintain optimum health and wellness through the practice of meditation’ the word ‘optimum” means:

  1. least
  2. successful
  3. overall
  4. best

Ans. 4 best.

14. जिसे भय नहीं हैं इस वाक्यांश के लिए निम्न विकल्पों में से कौन-सा शब्द हैं?

  1. निर्भीकता
  2. निर्भय
  3. निर्दवन्द
  4. कापुरुष

Ans. 2. निर्भय

15. निम्नलिखित में से कोनसा वाक्य अशुद्व है?

  1. जाओ, अपना काम करो।
  2. हम दोनों ही जाएँगे।
  3. मैं मेरा काम स्वयं कर लूँगा।
  4. उन्हें मिठाई दे दो।

Ans. 3 मैं मेरा काम स्वयं कर लूँगा।

16. निम्न में से कौन-सा शब्द ‘अग्नि’ पर्यायवाची है?

  1. अनल
  2. दहन
  3. अनिल
  4. ज्वलन

Ans. 1 अनल

17. आपके माता जी आई हैं। वाक्य में अशुद्व पद कौन-सा है?

  1. माता जी
  2. हैं।
  3. आई
  4. आपके

Ans. 4 आपके

18. गुण के विरुद काम होना इस अर्थ की अभिव्यक्ति के लिए लोकोक्ति क्या है?

  1. अंधों में काना राजा
  2. आँख का अँधा, नाम नैन सुख
  3. अंधे के हाथ बटेर लगना
  4. आँख का अँधा गांठ का पूरा

Ans. 2. आँख का अँधा, नाम नैन सुख

19. वाक्य के रिक्त स्थान को उपयुक्त लोकोक्ति से भरिए।
अभी-अभी रमेश की पिटाई हुई है, फिर भी अकड़ नहीं गयी, वाकई __।

  1. रस्सी जल गयी पर बल न गया
  2. मान न मान मैं तेरा मेहमान
  3. सहज पके सो मीठा होय
  4. बेकार से बेगार भली

Ans. 1. रस्सी जल गयी पर बल न गया

20. ‘नाक कटना’ मुहावरे का अर्थ क्या है?

  1. सम्मान देना
  2. बहुत प्रिय होना
  3. इज्जत ख़राब होना
  4. नाक न होना

Ans. 3. इज्जत ख़राब होना

21. ‘अस्त’ शब्द का विलोम निम्न मैं से कौनसा हैं?

  1. प्रच्छन्न
  2. उदीयमान
  3. उदय
  4. लुप्त

Ans. 3. उदय

22. ‘अत्यंत लज्जित होना’ अर्थ को व्यक्त करने के लिए सही मुहावरा क्या है?

  1. पानी-पानी होना
  2. पाला पड़ना
  3. पोल खुलना
  4. पानी फेरना

Ans. 1. पानी-पानी होना

23. ‘जिसे भेदा न जा सके’ वाक्यांश के लिए निम्न में से क्या शब्द होगा?

  1. दुर्भेद्य
  2. अभेद्य
  3. अभेद
  4. भेदित

Ans. 2. अभेद्य

General Knowledge

1. पूरी दुनिया से निवेश को आकर्षित करने और भारत के विनिर्माण क्षेत्र को मजबूत करने के लिए भारत सरकार द्वारा चलाई गई पहल का नाम क्या है?

  1. प्रधान मंत्री जन धन योजना
  2. मेक इन इंडिया
  3. स्टार्ट-अप इंडिया, स्टैंड-अप इंडिया
  4. प्रधान मंत्री मुद्रा योजना

Ans. 2. मेक इन इंडिया

2. भारत में राज्य परिषद को लोकप्रिय रूप से किस नाम से जाना जाता है?

  1. लोकसभा
  2. राज्यसभा
  3. ग्राम पंचायत
  4. पंचायती राज

Ans. 2. राज्यसभा

3. कुचिपुड़ी नृत्य की शुरुआत कहाँ हुई थी ?

  1. मध्य प्रदेश
  2. कर्नाटक
  3. तमिलनाडु
  4. आंध्र प्रदेश

Ans. 4. आंध्र प्रदेश

4. भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के वर्तमान अध्यक्ष कौन है?

  1. राहुल गाँधी
  2. सोनिया गाँधी
  3. प्रियंका गाँधी
  4. वरुण गाँधी

Ans. 1. राहुल गाँधी

5. निम्नलिखित में से कौन सा सबसे ऊँचा पर्वत शिखर है?

  1. चौखंबा
  2. त्रिशूल
  3. सेसर कांगड़ी
  4. कंचनजंगा

Ans. 4. कंचनजंगा

6. नमक का रासायनिक सूत्र क्या है?

  1. KCL
  2. HCL
  3. CaCl2
  4. NaCl

Ans. 4. NaCl

7. पाकिस्तानी क्रिकेटर से शादी करने वाली लोकप्रिय भारतीय टेनिस खिलाड़ी का नाम बताएँ ?

  1. साइना नेहवाल
  2. साक्षी मलिक
  3. शिखा टंडन
  4. सानिया मिर्जा

Ans. 4. सानिया मिर्जा

8. 29 अक्टूबर 2018 को जावा सागर में दुर्घटनाग्रष्त द लायन एयर प्लेन ने कहाँ से उड़ान भरी थी ?

  1. बानदुंग
  2. मेडन
  3. जकार्ता
  4. बांका

Ans. 3. जकार्ता

9. ओडिशा के प्रसिद्ध नृत्य शैली का नाम क्या है?

  1. औयिलातम
  2. घूमर
  3. छऊ
  4. सत्त्रिया

Ans. 3. छऊ

10. NH4Cl _______ से बना है?

  1. क्लोरीन के 4 परमाणु, निकल के 1 परमाणु और हीलियम के 1 परमाणु
  2. क्लोरीन के 1 परमाणु, नाइट्रोजन के 1 परमाणु और हाइड्रोजन के 4 परमाणु
  3. क्लोरीन के 1 परमाणु, नाइट्रोजन के 4 परमाणु और हाइड्रोजन के 1 परमाणु
  4. क्लोरीन के 4 परमाणु, नाइट्रोजन के 1 परमाणु और हाइड्रोजन के 4 परमाणु

Ans. 2. क्लोरीन के 1 परमाणु, नाइट्रोजन के 1 परमाणु और हाइड्रोजन के 4 परमाणु

Logical Reasoning

1. कार्ति, रमेश और हरीश के वेतन का अनुपात 2 : 4 : 5 है। यदि उनके वेतन में क्रमशः 10%, 5%, और 20% की सम्बन्धित वृद्धि की जाती है, तो उनके वेतन का नया अनुपात क्या होगा ?

  1. 11 : 21 : 31
  2. 15 : 21 : 31
  3. 10 : 8 : 15
  4. 11 : 21 : 30

Ans. 4. 11 : 21 : 30

2. उस विक्लप का चयन करें जो चौथी संख्या से उसी तरह सम्बन्धित है, जैसे की दूसरी संख्या पहली संख्या से सम्बन्धित है।
249 : 3916 :: 41625 : ?

  1. 3927
  2. 525125
  3. 52536
  4. 636216

Ans. 3. 52536

3. निचे चार विक्लप दिए गए है। विकल्पों में से तीन कुछ मायने में समान है जबकि एक तीनो से अलग है। इस अलग विक्लप की पहचान करें।

  1. MKIG
  2. SQOM
  3. BZXW
  4. CAYW

Ans. 3. BZXW

4. उस विक्लप का चयन करें जो चौथे पद से उसी तरह संबंधित है, जैसे की दूसरा पद पहले से संबंधित है। Pharmacist, Question Paper
YWUS : BDFH :: VTRP : ?

  1. ECAY
  2. FHJL
  3. EGIK
  4. EHKN

Ans. 3. EGIK

5. एक बाइक 90 km / घंटा की गति से चलती है। बाइक की गति (मीटर प्रति सेकंड में) कितनी है?

  1. 25 m/sec
  2. 15 m/sec
  3. 10 m/sec
  4. 20 m/sec

Ans. 1. 25 m/sec

6. निचे चार विकल्प दिए गए है। विकल्पों में से तीन कुछ मायनो में समान है जबकि एक इन तीनो से अलग है। इस अलग विक्लप की पहचान करें।

  1. ZCF
  2. DGJ
  3. HKN
  4. VXA

Ans. 4. VXA

7. निचे चार विकल्प दिए गए है। विकल्पों में से तीन कुछ मायनो में समान है जबकि एक इन तीनो से अलग है। इस अलग विक्लप की पहचान करें।

  1. 4 D 9
  2. 5 E 15
  3. 2 B 1
  4. 3 C 4 Pharmacist, Question Paper

Ans. 2. 5 E 15

8. उस विक्लप का चयन करें जो चौथे पद से उसी तरह संबंधित है, जैसे की दूसरा पद पहले से संबंधित है।
HDP : FCL :: LFX : ?

  1. BDP
  2. PHX
  3. NGT
  4. JET

Ans. 4. JET

9. यदि X * Y =X + Y + √xy, तो 12 * 12 का मान क्या होगा ?

  1. 48
  2. 24
  3. 36
  4. 40

Ans. 3. 36 Pharmacist Question Paper

10. उस विक्लप का चयन करें जो चौथे पद से उसी तरह संबंधित है, जैसे की दूसरा पद पहले से संबंधित है।
ADGJ : ILOR :: CFIL : ?

  1. MPSU
  2. ORUX
  3. KNQT
  4. EBHK

Ans. 3. KNQT

11. निचे दी गई श्रंखला को पूरा करने के लिए रिक्त स्थान की पूर्ति करें।
2, 5, 7, 14, 16, 18, 36, 38, ____ , ____ , _____.

  1. 40 58 60
  2. 40 42 84
  3. 40 80 82
  4. 76 78 80

Ans. 3. 40 80 82

12. यदि कोई वास्तु ₹500 में खरीद कर ₹450 में बेच दी गई, तो इसका हानि प्रतिशत बताएं ?

  1. 5%
  2. 2.5%
  3. 3%
  4. 5.5%

Ans. 1. 5%

13. उस विक्लप का चयन करें जो चौथे पद से उसी तरह संबंधित है, जैसे की दूसरा पद पहले से संबंधित है।
FLR : UOI :: ? : VQL

  1. ZUP
  2. EJO
  3. CHN
  4. MRV

Ans. 2. EJO

14. 0.5 का कितने प्रतिशत 0.05 है? Pharmacist Question Paper

  1. 0.1
  2. 5
  3. 10
  4. 1

Ans. 3. 10

15. निचे चार विकल्प दिए गए है। विकल्पों में से तीन कुछ मायनो में समान है जबकि एक इन तीनो से अलग है। इस अलग विक्लप की पहचान करें।

  1. 5, 7, 9, 13
  2. 11, 13, 15, 19
  3. 3, 5, 7, 11
  4. 9, 11, 13, 17

Ans. 3. 3, 5, 7, 11

Domain (Pharmacist Question Paper)

1, Which of the following is not among the ORPHAN DRUGS?

  1. Fomepizole
  2. Ketocanazole
  3. Liposomal amphotericin B
  4. Sodium nitrite

Ans. 3. Liposomal amphotericin B

2. फार्मेसी अधिनियम किस वर्ष में पारित हुआ था ?

  1. 1965 में
  2. 1947 में
  3. 1948 में
  4. 1950 में

Ans. 3. 1948 में

3. Which of the following produces VASOCONSTRICTION as the most prominent action?

  1. Angiotensin-II
  2. Fenoldopam
  3. Sodium Nitroprusside
  4. Nicardipine

Ans. 1. Angiotensin-II

4. The normal range of HDL Cholesterol in a male is?

  1. 120 to 140 mg/dl
  2. 30 to 60 mg/dl
  3. 160 to 200 mg/dl
  4. 40 to 60 mg/dl

Ans. 4. 40 to 60 mg/dl

5. BLOOD GROUP ANTIGEN belongs which of the following class of proteins?

  1. Chromoproteins
  2. Lipoproteins
  3. Nucleoproteins
  4. Glycoproteins

Ans. 4. Glycoproteins

6. Thyroid-stimulating hormone (TSH) or thyrotropic Hormone is secreted by glands?

  1. Posterior Pituitary
  2. Anterior Pituitary
  3. Thyroid
  4. Supra renal

Ans. 2. Anterior Pituitary

7. For the management of Asthmatic cough, which of the following is the right treatment approach?

  1. H Blocker
  2. Antibiotics
  3. Proton Pump Inhibitor
  4. Inhaled β agonist

Ans. 4. Inhaled β₂ agonist

8. The recommended daily allowance of ‘Vitamin-A’ for women is:

  1. 50 mcg/Day
  2. 750 mcg/Day
  3. 450 mcg/Day
  4. 250 Mcg/Day

Ans. 2. 750 mcg/Day

9. Among the Following Antidepressant psychotropic drugs, which one belongs to the classification of “Monoamine oxidase Inhibitors.”

  1. Caffeine
  2. Fluoxetine
  3. Tranylcypromine
  4. Amphetamines

Ans. 3. Tranylcypromine

10. The normal rhythmical impulse is generated from which point in the conductive system of heart?

  1. Atrioventricular Bundle
  2. Sinoatrial Node
  3. Purkinje Fiber
  4. Atrioventricular

Ans. 2. Sinoatrial Node

11. Which of the following is Cholinergic Blocking agent?

  1. Carbachol
  2. Acetylcholine
  3. Atropine
  4. Pilocarpin

Ans. 3. Atropine

12. Which of the following enzymes is markedly increased in Obstructive Liver Disease?

  1. Creatine Kinase
  2. Alanine Aminotransferase
  3. Alkaline Phosphatase
  4. Asparate Aminotransferase

Ans. 3. Alkaline Phosphatase

13. Which of the following is a POTASSIUM SPARING DIURETIC?

  1. Spironolactone
  2. Isosorbide
  3. Mannitol
  4. Glycerol

Ans. 1. Spironolactone Pharmacist, Question Paper

14. श्रम कार्यालय द्वारा जारी “दुकान कार्य लाइसेंस ” इसकी प्रप्ति की तारीख से कितने वर्षो तक वैध होता है।

  1. 3 वर्ष
  2. 5 वर्ष
  3. 4 वर्ष
  4. 2 वर्ष

Ans. 1. 3 वर्ष

15. कीमोथेरपी में उपयोग की जाने वाली निम्नलिखित कोशिकाविषी (साइटोटोक्सिक) दवा में से कोन सी एक प्रतिचयापचय (एंटीमेटाबोलाइट) है?

  1. मिथोट्रेक्सेट
  2. मेक्लोरेथामाइन
  3. आईफोस्फ़ामाइड
  4. सायक्लोफोस्फ़ामाइड

Ans. 1. मिथोट्रेक्सेट

16. Which of the following chamber of the heart receives venous blood from the whole body?

  1. Right Ventricle
  2. Right Atrium
  3. Left Ventricle
  4. Left atrium

Ans. 2. Right Atrium

17. What is the penalty for the ‘commercial quantity sale’ of Drags that cause dependence or Abuse?

  1. Rigorous Imprisonment for 10 to 20 years + fine of ₹1 to 2 lakh
  2. Rigorous Imprisonment for 4 to 6 years + fine of ₹ 50.000 to 60.000
  3. Rigorous Imprisonment for 1 to 2 years + fine of ₹ 10.000 to 20.000
  4. Rigorous Imprisonment for 5 to 6 years + fine of ₹ 3 to 4 lakh

Ans. 1. Rigorous Imprisonment for 10 to 20 years + fine of ₹1 to 2 lakh

18. Which of the following is the largest tarsal bone?

  1. Navicular
  2. Calcaneus
  3. Cuboid
  4. Talus Pharmacist, Question Paper

Ans. 2. Calcaneus

19. The route of administration of Human monovalent live vaccine(RV1) for Rotavirus is:

  1. Subcutaneous
  2. Oral
  3. Intramuscular
  4. Intra-dermal

Ans. 2. Oral

20. At what temperature ‘the short and medium-chain fatty acids are SOLIDS?

  1. 5 °C
  2. 15 °C
  3. 25 °C
  4. 35 °C

Ans. 4. 35 °C

21. One of the following is NOT a salient feature of a Hospital Pharmacy?

  1. Supply of Pharmaceutical Drugs
  2. Dispensing Of Narcotic Products
  3. Design of a new drug
  4. Supply and storage of ancillary products

Ans. 3. Design of a new drug

22. The HYDROCHLORIC ACID in the stomach is secreted by which type of cells?

  1. Mucous neck cells
  2. Enterochromaffin (EC) cells
  3. Parietal Cells
  4. Enterochromaffin-like (ECL)Cells

Ans. 3. Parietal Cells

23. Which of the following can be used as an antidote for Atropine?

  1. Propantheline
  2. Oxyphenonium
  3. Hyoscine butyl bromide
  4. Physostigmine

Ans. 4. Physostigmine

24. Which of the following is a Heteroglycan?

  1. Starch
  2. Glycogen
  3. Cellulose
  4. Hyaluronic acid

Ans. 4. Hyaluronic acid

25. Which of the following is a LIPOLYTIC ENZYME?

  1. Trypsin
  2. Nuclease
  3. Cholesterol ester hydrolase
  4. Chymotrypsin

Ans. 3. Cholesterol ester hydrolase

26. What is the fatal dose of Antihistamines?

  1. 1 to 5 mg/Kg
  2. 25 to 50 mg/Kg
  3. 5 to 10 mg Kg
  4. 10 to 15 mg Kg

Ans. 2. 25 to 50 mg/Kg

27. All of the below are sources of Vitamin E, EXCEPT:

  1. Wheat germ oil
  2. Sunflower oil
  3. Fish liver oil
  4. Cotton seed oil

Ans. 3. Fish liver oil

28. Which of the following is in the normal range of weight of the Right Lung in an adult? Pharmacist, Question Paper

  1. 1175 gm
  2. 120 gm
  3. 625 gm
  4. 1345 gm

Ans. 3. 625 gm

29. Which of the following is a primary site of local anesthetic?

  1. Mitochondria
  2. Cytoplasm
  3. Nucleus
  4. Cell Membrane

Ans. 4. Cell Membrane

30. Which of the following food source has the highest ‘Mean Iodine content’?

  1. Meat
  2. Vegetables
  3. Freshwater fish
  4. Seawater fish

Ans. 4. Sea water fish

31. Which of the following drug acts as a “Mucolytic’’?

  1. Carbocisteine
  2. Chlorpheniramine
  3. Salbutamol
  4. Codeine

Ans. 1. Carbocisteine

32. DNA Replication and Transcription is the function of which subcellular organelle?

  1. Endoplasmic Reticulum
  2. Nucleus
  3. Golgi body
  4. Lysosome

Ans. 2. Nucleus

33. What is the maintenance dose of Roxatidine?

  1. 150 mg twice a day
  2. 75 mg at Bedtime
  3. 150 mg Three times a day
  4. 75 mg Three times a day

Ans. 2. 75 mg at Bedtime

34. The route of administration of vaccine BCG is?

  1. Oral
  2. Intramuscular
  3. Intravenous
  4. Intra-dermal

Ans. 4. Intra-dermal

35. Which of the following is NOT a lipid derived autacoids?

  1. Leukotrienes
  2. Prostaglandins
  3. Histamine
  4. Platelet-activating factor

Ans. 3. Histamine

36. Which of the following is an example of AROMATIC AMINO ACIDS?

  1. Asparagine
  2. Threonine
  3. Glutamine
  4. Tyrosine

Ans. 4. Tyrosine

37. पेराल्डिहाइड की घातक खुराक क्या है?

  1. 25 से 50 ml तक
  2. 5 से 10 ml तक
  3. 15 से 20 ml तक
  4. 10 से 15 ml तक

Ans. 1. 25 से 50 ml तक

38. Among the peripherally acting muscle relaxants, which of the following is a DEPOLARIZING BLOCKER?

  1. Pancuronium
  2. Pipecnronium
  3. Suxamethonium
  4. Atracurium

Ans. 3. Suxamethonium

39. METHADONE helps in recovery of which of the following type of Drug dependence?

  1. Morphine type
  2. Cocaine type
  3. Cannabis type
  4. Amphetamine type

Ans. 1. Morphine type

40. The group of enzymes which can hydrolyze ester, ether, peptide or glycosidic bonds by adding water and then breaking the bond is____.

  1. lyases
  2. Transferases
  3. Hydrolases
  4. Oxidoreductases

Ans. Hydrolases

41. Which of the following symptoms is NOT specific of DRUG HABITUATION?

  1. The tendency to increase the drug dose
  2. Has desire for the drug but no compulsions
  3. No tendency to increase the ding dose
  4. None or mild drug withdrawal symptoms

Ans. 1. The tendency to increase the drug dose

42. 10 साल से कम उम्र के बच्चों के लिए हेपेटाइटिस बी की खुराक क्या है?

  1. 0.5 ml
  2. 1.5 ml
  3. 1 ml
  4. 2 ml

Ans. 1. 0.5 ml

43. in the utilization of finance, the “Fixed Capital” is invested on which of the following:

  1. Purchase of raw materials
  2. Wages and rent
  3. Plant and Machinery
  4. Taxes and interest

Ans. 3. Plant and Machinery

44. “Varicella vaccine” is given for the prevention of which of the following disease?

  1. Chickenpox
  2. Cervical cancer
  3. Hepatitis A
  4. Tuberculosis

Ans. 1. Chicken pox

45. How many coccygeal vertebrae fuse to form Coccyx Bone?

  1. 4
  2. 6
  3. 2
  4. 8

Ans. 1. 4

46. Which of the following CNS (Central Nervous system) depressant Barbiturates is long-acting?

  1. Barbitone
  2. Thiamyial sodium
  3. Pentothal sodium
  4. Cyclobarbital

Ans. 1. Barbitone

47. When PARASYMPEIHEHC STIMULATING drugs are used, which of the following action on heart is noted?

  1. Bradycardia
  2. Conductivity is enhanced
  3. Tachycardia
  4. The refractory period of atria is shortened

Ans. 1. Bradycardia

48. What is the chemical formula of Acetic Acid?

  1. CH-(CH)₁₆-COOH
  2. CH(CH)-COOH
  3. CH-COOH
  4. CH-(CH)₁₄-COOH

Ans. 3. CH₃-COOH

49. Conjunctival Xerosis occurs due to deficiency which of the following vitamins?

  1. Vitamin A
  2. Vitamin B1
  3. Vitamin K
  4. Vitamin C

Ans. 1. Vitamin A

50. What is the name of “type of drug administration” in which the drug is deposited in the loose tissue under the skin which is richly supplied by nerves but is less vascular?

  1. Intravenous
  2. Subcutaneous
  3. Intrathecal
  4. Intradermal

Ans. 2. Subcutaneous

Visit CGHS (Central Government Health Scheme) official website Click Here

In a mature Morgagnian cataract, the cortex is completely liquefied and the nucleus rotates freely within the lens.