JIPMER Staff Nurse Papers with Solution 2019

Hello Dear Nursing Student. JIPMER Staff Nurse Papers with Solution Are you Preparing for competitive Nursing Exam Then You Need To Review You All Nursing Subject Completely? And Continue You Study. When You Preparing For Any Competitive Nursing Exam Like AIIMS PGIMER JIPMER DSSSB RAILWAY ESIC JIPMER Staff Nurse Papers with Solution and other Examination You Need to Know About there Syllabus, Exam Pattern, selection process and more about Hiring Authority.

JIPMER Nursing Officer Previous Papers with Solutions staff nurse answer key, JIPMER staff nurse question paper 2018 JIPMER staff nurse previous year question paper pdf download DSSSB staff nurse question paper pdf download. www.jipmer Puducherry gov in answer key, nursing officer exam syllabus JIPMER nursing officer skill test, BSc nursing question papers. Nursing Officer Recruitment 2020

1. Which one of the following indices a nurse has to consider as an indicator of good nutrition?
A. Albumin level 2.5 gm/dl
B. Pre- albumin level 18 mg/dl
C. Transferrin level 24-4 mg/dl
D. Total lymphocytes 1900/microliter

Answer- D. Total lymphocytes 1900/microliter

2. Before endotracheal intubation, some facts about the trachea a nurse has to understand and all the following are true regarding trachea EXCEPT.
A. It’s about 13 cm long
B. It bifurcates into two major bronchi
C. It starts at the level of 7th cervical vertebra
D. It ends at the level of sterna angle of Louis

Answer- C. It starts at the level of 7th cervical vertebra

3. When assessing a patient with appendicitis how a nurse must initiate to get information?
A. Tell me how you are feeling
B. Tell me where is the pain
C. Tell me relief of pain with what
D. Tell me whether cough aggravates the pain

Answer- A. Tell me how you are feeling

4. Which guideline a nurse has to follow when caring for pressure sore?
A. The wound must remain moist
B. Tight packing of the wound
C. Dressing to dry before removal
D. Plastic sheet type of dressing for cover

Answer- C. Dressing to dry before removal

5. What should be the position of the limb, a nurse should maintain in a patient who had undergone right hip prosthesis surgery?
A. Adduction
B. Eduction
C. Flexion
D. Neutral

Answer- D. Neutral

6. When a post-operative patient develops evisceration what a nurse should do?
A. Provide moral support
B. Ask the patient to drink more water
C. Push the protruding organs inside
D. Cover the protruding organs

Answer- D. Cover the protruding organs

7. A nurse is caring for an old lady with osteoarthritis and all the following facts are true regarding osteoarthritis EXCEPT.
A. Crepitus
B. Tophi
C. Subcutaneous nodules
D. Pain on moving the joint

Answer- B. Tophi

8. How a nurse will teach breathing exercises for a patient with chronic bronchitis?
A. Use chest breathing
B. Use diaphragmatic breathing
C. Use open mouth breathing
D. Use deep inhalation breathing

Answer- B. Use diaphragmatic breathing

9. A nurse caring for a head injury comatose patient. Which intervention he/she should implement to prevent increased intracranial pressure?
A. Maintain well ht room
B. Maintain round the clock suctioning
C. Change the position round the clock
D. Elevate the head end of the patient

Answer- D. Elevate the head end of the patient

10. What recommendation a nurse should give to 55 yr old patient with a blood pressure of 150/90 mmHg?
A. It is normal BP for your age
B. Recheck your BP 2 weeks later
C. Recheck your BP after 6 months
D. Recheck your BP after 1 year

Answer- B. Recheck your BP 2 weeks later

11. A nurse is caring for an anemic patient. What findings should suggest to her that it is acute blood loss anemia?
A. Exertional dyspnea
B. Easy fatigue on exertion
C. Bradycardia at rest
D. Postural hypotension

Answer- D. Postural hypotension

12. Which patient is having a very high risk of developing ovarian cancer?
A. 30 yes old on oral contraceptives
B. 36 yrs old who had the first child at 22 yrs
C. 45 yrs old who was never been pregnant
D. 40 yrs old who had 5 alive children, 1 abortion

Answer- C. 45 yrs old who was never been pregnant

13. Which joint movement is restricted in a patient with pericapsulitis of the shoulder?
A. Adduction
B. Abduction
C. Flexion
D. Extension

Answer- B. Abduction

14. Maternity nurse must be aware that screening for Diabetes mellitus in pregnancy is done at
A. 6 to 17 weeks
B. 18 to 23 weeks
C. 24 to 28 weeks
D. 29 to 32 weeks

Answer- C. 24 to 28 weeks

15. Neonate of a diabetic mother is at risk for all the following EXCEPT
A. Hypoglycemia
B. Hypocalcemia
C. Hyperglycemia
D. Hyperbilirubinemia

Answer- D. Hyperbilirubinemia

16. Before giving blood transfusion a nurse must note the date, time of collection and must be aware that Packed RBC’s can be stored up to
A. 25 days
B. 15 days
C. 35 days
D. 55 days

Answer- C. 35 days

17. A nurse was called to see a patient with noisy breathing. She suspects laryngospasm with stridor and it occurs commonly with
A. Hyperkalemia
B. Hypercalcemia
C. Hypokalemia JIPMER Staff Nurse Papers
D. Hypocalcemia

Answer- D. Hypocalcemia

18. The nurse working in an operation theatre must know the risk of HIV infection with needle stick injury is about.
A. 1: 100
B. 1:200
C. 1: 300
D. 1: 400

Answer- C. 1: 300

19. A nurse is caring for a patient with Swine Flu and she has to give the Drug of choice for ‘Swine Flu’ and it is
A. Acyclovir
B. Adefovir
C. Cidofovir
D. Oseltamivir

Answer- D. Oseltamivir

20. A nurse is taking care of a patient with DVT and she must be aware that venous emboli will be lodged in
A. Heart
B. Lungs
C. Liver
D. Kidneys

Answer- B. Lungs

21. Hyaline membrane disease of an infant is due to deficiency of surfactant and the source of pulmonary surfactant is
A. Alveolar macrophages
B. Capillary endothelium
C. Pneumonocytes type 1
D. Pneumonocytes type 2

Answer- D. Pneumonocytes type 2

22. Which one of the following is a DNA Virus?
A. Hepatitis A
B. Hepatitis C
C. Hepatitis B
D. Hepatitis D

Answer- C. Hepatitis B

23. To do percussion and postural drainage of lungs in bronchiectasis. What body position of the patient, a purse should use?
A. Supine position
B. Prone position
C. Decubitus position
D. Semi fowler’s position

Answer- B. Prone position

24. Patient on enalapril and diuretic therapy for heart failure. The nurse should notify the Physician that the therapy is not effective when she finds it.
A. Dry cough
B. Skin rash
C. Edema legs
D. Postural fall in B.P.

Answer- C. Edema legs

25. A thirty-year-old patient has an ulcer over the patient is due to
A. Edema
B. Exudate
C. Infection
D. Ischemia

Answer- D. Ischemia

26. The nurse caring for a retro positive patient with Molluscum Contagiosum. This secondary infection is caused by
A. Pox Virus
B. Papilloma Virus
C. Epstein Barr Virus
D. Herpes Simplex Virus

Answer- A. Pox Virus

27. The nurse is about to insert Ryle’s Tube for a patient. Before this act, she must be aware of the distance between incisor teeth and Gastroesophageal junction. Which of the following is the correct distance?
A. 30 cm
B. 40 cm
C. 50 cm
D. 60 cm

Answer- B. 40 cm

28. A nurse can decontaminate HIV contaminated waste products with all the following. EXCEPT
A. Formaldehyde
B. Methanol
C. Glutaraldehyde
D. Sodium hypochlorite

Answer- B. Methanol

29. Twenty-five yrs old male patient had sweating, palpitations and found to have a blood sugar of 45 mg/dl. Multiple similar episodes had been recorded in the past corrected with glucose. Nurse earing for this patient should consider which one. of the following diagnosis?
A. VIP oma
B. Instilinoma
C. Gastrinoma
D. Glucagonoma

Answer- B. Instilinoma

30. The nurse is about to catheterize the bladder of a pregnant lady. She should be aware that all the following facts about female urethra are true, EXCEPT
A. It is about 1.5 inches in length
B. It’s posterior to the vaginal orifice
C. It’s Pierces thro urogenital diaphragm
D. It is straight and offers minor resistance for catheterization

Answer- B. It’s posterior to the vaginal orifice

31. The physician wants central venous catheterization. A nurse has to know which vein he should make use of.
A. Radial vein
B. Femoral vein
C. Subclavian vein
D. Cephalievein

Answer- C. Subclavian vein

32. A twenty-five-year-old lactating woman presented with fever, acute breast pain, and swelling. Which one of the following organisms causes this acute breast problem?
A. Streptococcus
B. Staphylococcus
C. Enterococcus
D. Pneumococcus

Answer- B. Staphylococcus

33. Nurse earing for a patient with breast mass may have to know that all the following facts are true regarding fibroadenoma of breast EXCEPT
A. Rubbery, non-tender mass
B. Moves freely inside breast
C. Occurs in postmenopausal
D. No treatment/excision biopsy is usually done

Answer- C. Occurs in postmenopausal

34. The nurse has to council a pregnant lady. She has to suggest the patient,-the normal duration of puerperium. Which one of the following is a normal duration of puerperium?
A. 2 weeks
B. 4 weeks
C. 6 weeks
D. 8 weeks

Answer- C. 6 weeks

35. All the following are complications of twin pregnancy EXCEPT.
A. Abortion
B. Post maturity 
C. Low birth weight
D. Congenital malformations

Answer- B. Post maturity

36. Islets of Langerhans are concentrated in which portion of Pancreas?
A. Head
B. Body
C. Tail
D. Uncinate process

Answer- C. Tail

37. Hyper functioning of Anterior pituitary in pre-pubertal children causes
A. Gigantism
B. Acromegaly
C. Addison’s disease
D. Cushing’s disease

Answer- A. Gigantism

38. All the following are associated with an increased chance of acquiring HIV infection in women EXCEPT
A. Chlamydia infection
B. Bacterial Vaginosis
C. Herpes simplex infection
D. Trichomonasvaginalis infection

Answer- D. Trichomonasvaginalis infection

39. The nurse caring for a high-risk pregnant lady with heart disease, must know, which one of the following valvular lesions cause death during labor?
A. Aortic stenosis
B. Aortic regurgitation
C. Mitral stenosis
D. Mitral regurgitation

Answer- C. Mitral stenosis

40. Which one of the following cancer does not metastasize commonly to the liver?
A. Breast
B. Lung
C. Colon JIPMER Staff Nurse Papers
D. Prostate

Answer- D. Prostate

41. The direct action of parathyroid hormone include everything EXCEPT
A. Increased reabsorption of calcium from bone
B. Increased absorption of calcium from an intestine
C. Increased reabsorption of calcium from kidney
D. Increased production of 1, 25 dihydroxy Vitamin D

Answer- B. Increased absorption of calcium from an intestine

42. All the following cancers have infective etiology EXCEPT
A. Squamous carcinoma of the penis
B. Squamous carcinoma of the lung
C. Burkitt’s lymphoma
D. Kaposi’s sarcoma

Answer- B. Squamous carcinoma of the lung

43. All are true regarding Vitamin A EXCEPT
A. It is found in green leafy vegetables
B. High dose in pregnancy is teratogenic
C. Supplementation reduces mortality in measles
D. Supplementation reduces morbidity in diarrhea

Answer- A. It is found in green leafy vegetables

44. What is the best way to be adopted by a nurse to avoid hematoma formation when undertaking venipuncture?
A. Choose a vein that is soft and refills fast
B. Tap the vein hard before venipuncture
C. Apply firm pressure for I minute after the procedure
D. Apply heparin containing ointment after the procedure

Answer- A. Choose a vein that is soft and refills fast

45. Nurse giving oxygen therapy should know that it has to be humidified because
A. Oxygen is hot air and it may bum trachea
B. Oxygen is a dry gas and thickens the mucus
C. Oxygen gets cleaned of pathogens by humidification
D. Oxygen is easily absorbed because humidification add H-ion to it

Answer- B. Oxygen is a dry gas and thickens the mucus

46. Nurse engaged in the suction process of Tracheostomy in situ patient, who requires frequent suctioning. How long she should do suctioning every time?
A. 15 Seconds
B. 30 Seconds
C. 45 Seconds
D. 60 Seconds JIPMER Staff Nurse Papers

Answer- A. 15 Seconds

47. A nurse taking care of a pregnant lady is being asked about when to start breastfeeding. What should be her appropriate reply?
A. 2 hrs after delivery
B. 4 hrs after delivery
C. 6 hrs after delivery
D. 8 hrs after delivery

Answer- A. 2 hrs after delivery

48. A nurse must be aware that eating Maize alone may lead to
A. Beri-Beri
B. Pellagra
C. Scurvy
D. Phrynoderma

Answer- B. Pellagra

49. A nurse observes palmar erythema and she understands that it is met within
A. Renal failure
B. Adrenal failure
C. Hepatic failure
D. Cardiac failure

Answer- C. Hepatic failure

50. When helping a stroke patient-nurse should assist
A. On the weak side
B. From behind
C. On the strong side
D. From back

Answer- A. On the weak side

51. To avoid pulling the urinary catheter nurse should tape the catheter on a patient’s
A. Upper thigh
B. Lower thigh
C. Hind thing
D. Foot

Answer- A. Upper thigh

52. Sixteen-year-old primigravid patient admitted with severe pregnancy-induced hypertension is given intravenous magnesium which one of the following information?
A. Urinary output every 8 hours
B. Deep tendon reflexes every 4 hours
C. Respiratory rate every hour
D. Blood pressure every 6 hours

Answer- C. Respiratory rate every hour

53. Which one of the following nursing measures would be most appropriate in the care of the patient who has acute epistaxis?
A. Tilt the patient’s bead back
B. Place the patient’s head between his legs
C. Pinch the nose and have the patient lean forward
D. Place warm compresses on the patient’s nasal bridge

Answer- C. Pinch the nose and have the patient lean forward

54. Which of the following actions would a nurse take first when caring for a patient experiencing a cardiac arrest?
A. Initiate cardiac/monitoring
B. Provide intravenous access
C. Establish an open airway
D. Obtain a pulse oximetry reading

Answer- C. Establish an open airway

55. When caring for a patient who has intermittent claudication, the nurse advises the patient to
A. Apply graduated compression stocking
B. Elevate the legs when sitting
C. Refrain from vigorous exercise
D. Walk as much as tolerated

Answer- D. Walk as much as tolerated

56. A Lethargic patient has a fever, vomiting, headache, and the nurse has to prepare him for which one of the following procedures?
A. Blood culture
B. Lumbar puncture
C. CAT scan
D. Ultrasound exam

Answer- B. Lumbar puncture

57. An active male patient who weighs 180 lb (81.65 kg) has undergone dietary instruction. The patient reports that his current diet consists of 60 mg of fat 200 mg of cholesterol and 5 mg of sodium per day. What a nurse advises the patient to do?
A. Increase his cholesterol
B. Increase his sodium
C. Decrease his cholesterol
D. Decrease his sodium

Answer- D. Decrease his sodium

58. A fifty-five-year-old male patient who is diagnosed with an evolving myocardial infarction (MI) insists on going home. The nurse encourages the patient to be admitted. Because the greatest risk within the first 24 hours of sustaining an MI is
A. Heart failure
B. Sudden death
C. Pulmonary embolism
D. Ventricular aneurysm

Answer- B. Sudden death

59. Which nursing diagnosis is most appropriate for a patient with chronic venous insufficiency?
A. Activity Intolerance
B. Body Image, disturbed
C. Fluid Volume disturbed
D. Skin Integrity, impaired

Answer- D. Skin Integrity, impaired

60. Which condition places a patient with cardiac illness at an increased risk of sudden death?
A. Depression
B. Anxiety
C. Bulimia
D. Chest pain

Answer- A. Depression

61. A nurse working in an ICU must be aware of the ratio of chest compression to ventilation in CPR procedure is
A. 12:1
B. 12:2
C. 15:1
D. 15:2

Answer- D. 15:2

62. Which type of solution causes water to shift from cells to plasma?
A. Alkaline
B. Isotonic
C. Hypotome
D. Hypertonic JIPMER Staff Nurse Papers

Answer- D. Hypertonic

63. Bleeding time is prolonged in all the following EXCEPT
A. Viper bite
B. Idiopathic Thrombocytopenia
C. Haemophilia A
D. Von-Willebrand disease

Answer- C. Haemophilia A

64. How much oxygen a nurse should give to a patient with chronic respiratory failure?
A. 1 liter/mt with nasal prongs
B. 2 liters/mt with a nasal mask
C. 10 liters/mt with a nasal mask
D. 12 liters/mt with nasal prongs

Answer- B. 2 liters/mt with a nasal mask

65. All the factors aid in venous return to the heart EXCEPT
A. Negative intrathoracic pressure
B. Left ventricular contraction
C. One way valves in the veins
D. Squeezing action of major muscles

Answer- B. Left ventricular contraction

66. All the following enzymes are secreted by the gastrointestinal system EXCEPT
A. Ptyalin
B. Pepsin
C. Chymotrypsin
D. Angiotensin

Answer- D. Angiotensin

67. While recording Intake Output nurse has to consider Insensible water loss from the human body and the normal is
A. 200 ml
B. 400 ml
C. 800 ml
D. 1000 ml

Answer- C. 800 ml

68. The nurse is caring for several mother-baby couplets. In planning the care for each of the couplets, which mother would the nurse expect to have, the most severe afterbirth pains?
A. G 4, P 1 patient who is breast-feeding her infant
B. G 3, P 3 patient who is breast-feeding her infant
C. G 2, P 2 cesarean patient who is bottle-feeding her infant
D. G 3, P3 patient who is bottle-feeding her infant

Answer- B. G 3, P 3 patient who is breast-feeding her infant

69. Assuming the menstrual cycle length like 32 days and LMP as June 10th Which of the following is the most likely due date?
A. March 12
B. March 17
C. March 21
D. March 27

Answer- C. March 21

70. Thirty yr old female complained of wetting her dress while coughing Which one of the following conditions a nurse should suspect?
A. Cystocele
B. Enterocele
C. Rectocele
D. Urethrocele

Answer- A. Cystocele

71. Which one of the following is NOT a described type Of female bony pelvis?
A. Android
B. Gynecoid
C. Anthropoid
D. Obstetroid

Answer- D. Obstetroid

72. Benefits of breastfeeding include all EXCEPT
A. It provides nutrients
B. Colostrum provides a high level of immune protection
C. Less prone to gastrointestinal infections
D. It provides adequate Iron for a premature new horn

Answer- D. It provides adequate Iron for a premature new horn

73. Which IUCD needs to be replaced only after 10 years?
A. Copper ‘T’ 200
B. Progestasert
C. Cu -T380 A
D. Nova ‘T’

Answer- C. Cu -T380 A

74. Aspermia is the term used to describe.
A. Absence of semen
B. Absence of sperm
C. Presence of abnormal sperms
D. Absence of sperm motility

Answer- A. Absence of semen

75. Which factor is most closely associated with successful smoking cessation?
A. Enrollment in a short-term support group
B. Lack of relevance on nicotine gum as a secondary intervention
C. Preparation of a plan to deal with potential relapses
D. Reliance on a single intervention

Answer- C. Preparation of a plan to deal with potential relapses

76. A newly married healthy couple is asking for the best method of contraception and/which one of the following methods a nurse will advise?
A. Barrier method
B. Rhythm method
C. Intrauterine devices
D. Combined oral pills JIPMER Staff Nurse Papers

Answer- D. Combined oral pills

77. Prerenal failure occurs in
A. Heart Failure
B. Toxic nephropathy
C. Nephrolithiasis
D. Glomerulonephritis

Answer- A. Heart Failure

78. All are high-risk factors for endometrial carcinoma EXCEPT
A. Obesity
B. Multiparity
C. Diabetes
D. Exogenous estrogen

Answer- B. Multiparity

79. Oxygenated blood enters the fetal circulation from an umbilical vein via
A. Ductusvenosus
B. Duetusarteriosus
C. Intrahepatic vein
D. Intrahepatic artery

Answer- A. Ductusvenosus

80. Persistent generalized lymphadenopathy is caused by
A. HSV
B. HZV
C. HAV
D. HIV

Answer- D. HIV

81. Which one of the following viruses causes post-transfusion hepatitis? JIPMER Staff Nurse Papers
A. Hepatitis A
B. Hepatitis B
C. Hepatitis C
D. Hepatitis D

Answer- C. Hepatitis C

82. What is the usual site of intramuscular injection a nurse will choose in an adult for the Z-track technique?
A. Deltoid
B. Rectus Femoris
C. Ventrogluteal
D. Vastuslateralis

Answer- C. Ventrogluteal

83. How a nurse will have to collect a urine sample for culture from the urinary collecting system?
A. With needle aspiration
B. Empty urine from the bag
C. Collect from catheter
D. Disconnect bag and collect

Answer- A. With needle aspiration

84. All the following hormones are secreted by anterior pituitary EXCEPT
A. GH
B. GRH
C. TSH
D. FSH

Answer- B. GRH

85. Glycated hemoglobin (HbAlc) test, mean glucose levels
A. Over 2 days
B. Over 14 days
C. Over 30 days
D. Over 90 days

Answer- D. Over 90 days

86. How do you know that the intercostal drainage tube is functioning?
A. Continuous bubbling in a water seal bottle
B. Continuous bubbling from the suction tube
C. Oscillation of the water column in drainage bottle
D. No bubbling in the drainage

Answer- C. Oscillation of the water column in drainage bottle

87. A subjective feeling about what is right or wrong in psychiatric medicine is said to be
A. Values
B. Morality
C. Religion
D. Bioethics

Answer- B. Morality

88. The nurse has to apply erythromycin ointment to n newborn child. Which area of an eye she is supposed to place it?
A. On the cornea
B. Under the eyelid
C. Lower conjunctiva
D. Upper conjunctive

Answer- C. Lower conjunctiva JIPMER Staff Nurse Papers

89. Fluid overload in a patient may cause
A. Angio edema
B. Peripheral edema
C. Pulmonary edema
D. Cerebral edema

Answer- C. Pulmonary edema

90. All are true regarding H. Pylori infection EXCEPT
A. Are gram-positive bacteria
B. Is eradicated by triple therapy
C. Produces urease enzyme
D. Causes MALToma tumor

Answer- A. Are gram-positive bacteria

91. Which one of the following statement by a patient with backache should alert the nurse?
A. Pain on movement
B. Pcrinealanacsthcsia
C. Pain radiating the leg
D. pain sensation lost in feet

Answer- B. Pcrinealanacsthcsia

92. The purpose of lymph nodes is to trap
A. Antigens
B. Macrophages
C. Hormones
D. RBC’s

Answer- A. Antigens

93. Cytokines are chemical messengers, which
A. Kill microorganisms
B. Promote Inflammation
C. Cause severe pain
D. Produce antibodies

Answer- B. Promote Inflammation

94. The thymus related T cells
A. Produce antibodies
B. Produce NK cells
C. Recognize B cells
D. Recognize the body’s own cells

Answer- D. Recognize the body’s own cells

95. A nurse caring a patient on pancreatitis should assess them for
A. Weight gain
B. Hypertension
C. Arrhythmias
D. GIT irritation

Answer- A. Weight gain

96. H2 blocker of choice, in liver disease, is
A. Cimetidine
B. Ranitidine
C. Famotidine
D. Nizatidine

Answer- D. Nizatidine

97. Cardiac muscle differ from skeletal muscle by
A. It contains actin and myosin
B. It has automaticity and conductivity
C. It needs calcium for contraction
D. It thrives without oxygen

Answer- B. It has automaticity and conductivity

98. The nurse explains to the mother of a neonate diagnosed with erythroblastosisfetalis, that the exchange transfusion is necessary to prevent damage to
A. Liver
B. Lungs
C. Kidneys
D. Brain

Answer- D. Brain

99. How long should a nurse wait after taking cold milk for recording oral temperature?
A. 5 to 10 minute
B. 10 to 20 minute
C. 20 to 30 minute
D. 30 to 40 minute

Answer- B. 10 to 20 minute

100. The Maternal death rate is expressed death per?
A. 1000 live births
B. 1000 pregnancies
C. 10000 live births
D. 10000 pregnancies

Answer- C. 10000 live births

JIPMER Staff Nurse Papers with Solution

VISIT JIPMER OFFICIAL WEBSITE CLICK HERE